Mediation Rotterdam
spacer
 


NMI logo

Rotterdamse Mediators Associatie

Nederlandse MediatorenVereniging
 

PRAKTIJKVOORBEELDEN


MediationRotterdam MRG

Het bureau voor mediation in Rotterdam, Den Haag, Delft, Berkel en Rodenrijs, Bergambacht, Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel en de Krimpenerwaard.

Mediation voor arbeidsconflicten, arbeidsgeschillen, (dreigend) ontslag, omgang en omgangsregeling kinderen.M: 0622550416
E: info@mediation-rotterdam.nl

Vijf voorbeelden van veelvoorkomende conflicten en hun oplossing met behulp van mediation.

bron: Het Juridisch Loket

1. Echtscheiding
2. Arbeidsconflict
3. Erfenis
4. Woningaanpassing
5. Uitkering


1. Verbitterd echtscheidingsgevecht
De heer en mevrouw V. hebben samen drie kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. Helaas is hun onderlinge relatie steeds slechter geworden. Echtscheiding is onvermijdelijk. Zoals zo vaak voorafgaand aan echtscheidingen is er het nodige gepasseerd. Daarom lukt het ze niet om goede afspraken te maken over de kinderen, de alimentatie en wat er met hun gezamenlijke koopwoning moet gebeuren. Alles loopt door elkaar heen. Gesprekken over praktische dingen ontaarden al snel in het uitwisselen van bittere verwijten. Slecht voor hen, en nog slechter voor de kinderen. Een collega van meneer V. raadt hem aan er een mediator bij te halen. Gelukkig stemt mevrouw V. toe.

Resultaat: de kinderen houden hun ouders
De mediator heeft veel ervaring met dit soort zaken. Hij wijst hen op het zinloze van elkaar maar dingen blijven verwijten en vraagt hen het belang van de kinderen voorop te stellen. Dan worden de praktische problemen aangepakt. Het lukt meneer V. om op zijn salaris een hogere hypotheek op het huis te krijgen. Hij koopt mevrouw V. uit en blijft er zelf wonen. Mevrouw V. ontvangt de helft van de overwaarde. Daarmee kan zij een inmiddels gevonden huurwoning betrekken. Beide partijen hebben afgesproken bij elkaar in de buurt te blijven wonen. Met een beetje hulp van de moeder van meneer V. is het mogelijk dat de kinderen twee werkdagen per week en een deel van het weekend bij hem wonen. Daardoor kan mevrouw V. haar oude baan van tandartsassistente weer part-time oppakken. Zodat meneer V. haar alleen nog alimentatie voor de kinderen hoeft te betalen. De afspraken worden overgenomen in het convenant en beide ouders houden het ouderlijk gezag. Geen van beide partijen voelt zich achtergesteld. Na verloop van tijd worden ze zelfs goede 'collega-ouders'. Grootste winstpunt is natuurlijk dat de kinderen niet het gevoel hebben een ouder kwijt te zijn. En ze kunnen heel makkelijk even van de ene naar de andere overwippen, omdat de ouders ervoor gekozen hebben dicht bij elkaar in de buurt te blijven wonen.
naar boven

2. Hoog oplopend arbeidsconflict
Mevrouw G. krijgt opeens een andere taak bij het bedrijf waar ze werkt. Zij voelt zich daardoor ondergewaardeerd. Omdat collega's partij kiezen verslechtert de werksfeer. Mevrouw G. meldt zich ziek. De bedrijfsarts komt met een praktisch voorstel: mediation.

Resultaat: arbeidsongeschiktheid voorkomen en een nieuwe baan
Tijdens de mediation krijgt de werkgever de kans uit te leggen waarom de taken van mevrouw G. zijn gewijzigd. Hij zegt alle medewerking toe bij het vinden van een nieuwe baan voor mevrouw G. Voor de tijd dat zij nog in dienst is worden goede afspraken gemaakt. Via de werkgever vindt mevrouw G. kort daarna een nieuwe baan, die beter bij haar wensen past. Voorkomen is dat mevrouw G. arbeidsongeschikt wordt (met alle kosten van dien). Beide partijen gaan als vrienden uit elkaar.
naar boven

3. Broedertwist over erfenis
Na de dood van vader wordt zijn erfenis verdeeld onder zijn kinderen; twee broers en drie zussen. De oudste broer is executeur testamentair. De jongste broer voelt zich slecht bedeeld en wil een advocaat inschakelen. Gelukkig blijkt mediation nog mogelijk.

Resultaat: goede praktische oplossing en einde ruzie
Zoals zo vaak bij dit soort conflicten blijkt gebrekkige communicatie de hoofdboosdoener. De mediation leidt tot inzicht in de omvang van de erfenis. Het vermogen van vader blijkt veel kleiner dan de jongste broer dacht, ook al doordat de uitvaartkosten er nog af moesten. Voor een ander twistpunt: 'wie krijgt vaders gouden horloge?' wordt een praktische oplossing gevonden, waar alle vijf de kinderen mee kunnen leven. Maar het belangrijkste: de lucht is geklaard in de familie, zodat ze alle vijf weer normaal met elkaar omgaan.
naar boven

4. Gemeente weigert woningaanpassing
Mevrouw D. woont met haar twee nog jonge kinderen in een huurwoning van de gemeente. Door een handicap kan zij geen trappen lopen. Lastig, want de slaapkamers en badkamer liggen op de eerste verdieping. 's Morgens en 's avonds moeten de buren haar de trap af- en opdragen. Daarom vraagt zij een traplift aan bij de gemeente. Die wil daarvoor niet betalen. De trap zou te smal zijn. Mevrouw D. moet maar verhuizen naar een wél geschikte woning. Dat wil mevrouw D. niet, omdat zij zo'n goede relatie heeft met haar buren en omdat de kinderen zich thuis voelen in deze buurt. Het Juridisch Loket wijst mevrouw D. op de mogelijkheid van mediation.

Resultaat: de traplift komt er
De mediation leidt bij de gemeente tot meer begrip voor de bijzondere situatie van mevrouw D. Door haar recente echtscheiding hebben de kinderen het heel moeilijk. De burenhulp is daarom onmisbaar. De gemeente geeft toe dat er in de buurt geen aangepaste woning is. Op het praktische front blijkt er een fabrikant te bestaan die smallere trapliften kan leveren. Na een positief advies van de gehandicaptenraad stelt de gemeente alsnog subsidie beschikbaar voor de gevraagde woningaanpassing. Mevrouw D. en haar kinderen kunnen in de buurt blijven wonen waar ze zich lekker voelen. En de gemeente hoeft geen kosten te maken voor een dure verhuizing, waar toch ook weer dure aanpassingen nodig zouden zijn geweest.
naar boven

5. Onwillige uitkeringsinstantie of lastige cliënt?
Door een aangeboren handicap heeft meneer A. al jaren een Wajong-uitkering. Maar hij zou liever betaald werk doen. Om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten heeft de uitkeringsinstantie al verschillende cursussen voor hem betaald. Maar elke baan van meneer A. eindigt in ontslag. Als hij wéér een cursus vergoed wil krijgen, weigert de instantie. Argument: meneer A. kan niet 'gewoon' werken. Meneer A. laat zich herkeuren, maar wordt weer volledig arbeidsongeschikt bevonden. Meneer A. reageert zijn boosheid hierover af in agressieve telefoontjes met de instantie. Het conflict loopt hoog op en er wordt besloten tot een mediationpoging.

Resultaat: meer begrip en een uitzendbaan
De mediation leidt bij beide partijen tot meer begrip voor elkaar. Meneer A. ziet in dat zijn telefoontjes bedreigend overkomen op de mensen van de uitkeringsinstantie en belooft daarmee te stoppen. Er komt duidelijkheid over wat de instantie kan doen voor meneer A. en wat niet. Hij begrijpt dat een vaste baan moeilijk ligt, maar met hulp van de instantie lukt het hem wel om op uitzendbasis te werken. Beide partijen hebben meer begrip voor elkaar gekregen, waardoor de contacten in de toekomst soepeler kunnen verlopen.
naar boven

MediationRotterdam MRG

Het bureau voor mediation in Rotterdam, Den Haag, Delft, Berkel en Rodenrijs, Bergambacht, Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel en de Krimpenerwaard.

Mediation voor arbeidsconflicten, arbeidsgeschillen, (dreigend) ontslag, omgang en omgangsregeling kinderen.